5 november 2017, door Maartje

Bijna open: Restaurant 212 Amsterdam

5 november 2017, door Maartje

Bijna open: Restaurant 212 Amsterdam

Euh ja, het duurt nog lang, a life time zo voelt het, maar toch nu alvast: Restaurant 212 is coming, het nieuwe restaurant van Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge. Een simpele titel die verwijst naar het huisnummer aan de Amstel in Amsterdam waar het restaurant komen gaat, Amstel 212, op de plek van restaurant Breitner. Hoe lang? Restaurant 212 opent in het nieuwe jaar, op maandag 8 januari, maar reserveren kan nu al, sinds woensdag 1 november.

En denk nou niet: ik boek gewoon een tafel en dan zien we tegen die tijd wel... Restaurant 212 Amsterdam rekent namelijk 50 euro aanbetaling bij iedere reservering. Dat kun je vreemd of zelfs stom vinden, maar denk even na: het restaurant heeft iedere avond plaats voor maximaal 24 gasten. Reserveer je voor 4, dan is dat al een flink deel van de totale bezetting. Kom ja dan toch ineens niet, dan is dat klote. Tel daarbij op dat je eten gaat bij twee chefs die zeven jaar lang twee langdurige behouden Michelinsterren bij elkaar kookten voor restaurant Bord’Eau** (hotel De L’Europe), en dan begrijp je dat er voor hun eigen zaak uiteraard vers ingekocht wordt op het aantal reservering, de kwaliteit op zijn minst zo hoog als bij Bord’Eau** moet zijn en dat de heren heus niet aan platte avondshifts gaan doen. Neen, een tafel bij Restaurant 212 is een avond uit. Zoals dat heurt. En daar mag je je best aan 'commiten'.

Barts-Boekje-restaurant 212 1

Laat dit overigens meteen een pleidooi zijn tegen alle no-shows: komt het een avond toch niet uit, bel dan even af. Met de dank van het gros van de bevlogen chefs.

Even terug: maximaal 24 gasten inderdaad, maar niet een x-aantal tafels. Neen: Restaurant 212 wordt Amsterdams eerste 'no table' restaurant. Say what? Dat wil zoveel zeggen dat de keuken centraal staat in het restaurant aan de Amstel. Gasten zitten daaromheen, aan de omringende bar slash aanrechtblad. Geen nieuw concept, maar wel voor Amsterdam.

Op het menu originele Franse-georienteerde gerechten, zo is de belofte, zonder opzitten en ander stijf gedoe. And then we wait.

Restaurant 212